Object 9

 

Gemeente:   Zoutleeuw[deelgemeente]
Instelling:   Kerk Sint-Leonardus
Type object:   schilderij[schilderstuk]
Titel:   Calvarie
Vervaardiger:   onbekend (kunstschilder)
Plaats vervaardiging:   Vlaanderen
Datum:   van 1551 tot 1600
Materiaal:   paneel[drager]
    olieverf
Techniek:   geschilderd
Afmetingen:   hoogte 90 cm
    breedte 41.5 cm

Info KIK-IRPA - Brussel

De kerk bezat twee vergelijkbare Calvaries op paneelschildering. Priester Emiel Vandeput schrijft in de eerste editie van 1978 in zijn boek "De Sint-Leonarduskerk van Zoutleeuw": "Beide "Calvaries" (eik, 16de eeuw, Antwerpse school) zijn slecht gerestaureerd." In de herziene druk van 1996 herneemt Vandeput dezelfde zin. De foto links boven dateert volgens het KIK van 1977 en de foto  links onder van 1943.   Daaruit kan afgeleid worden dat in 1977/1978 en misschien zelfs in 1996 de beide paneelschilderingen nog aanwezig waren in de Sint-Leonarduskerk. Momenteel is er nog slechts één Calvarie paneelschildering aanwezig in de sacristie. 

De verdwijning van één paneelschilderij is zeer betreurenswaardig omdat, voortgaande op de foto hiernaast, de schildering van een verfijnde stijl en techniek is uit het midden van de zestiende eeuw.

Graaf J. de Borchgrave d'Altena publiceert in 1958 in "Le Folklore Brabançon" in het artikel "Léau perle du Brabant" onderstaande  foto van de Luciakapel, waarop deze paneelschildering te zien is. De toenmalige Luciakapel is de actuele sacristie.

Copyright © KIK-IRPA – Brussel

Sic est conservata ars Lewensis

 

Copyright © KIK-IRPA – Brussel

De Vrienden van Zoutleeuw v.z.w.

Home Vervreemde objecten Andere stukken vervreemd uit het Leeuws patrimonium Object 9