Projecten dankzij het mecenaat van de Lionsclub Sint-Truiden

De stichting in 1968 van de Vrienden van Zoutleeuw was een initiatief, bedacht door de toen recent ontstane en nog jonge Lionsclub uit het naburige Sint-Truiden. Enkele leden kregen eerder toevallig weet van de enorme culturele rijkdom van de Sint-Leonarduskerk en waren er ten zeerste over verwonderd dat dit landelijk stadje en de rijkdom van zijn onvolprezen kunstschatten zo weinig bekendheid en waardering mochten ervaren bij vele kunstkenners van binnen en buiten de landsgrenzen. De Vrienden van Zoutleeuw hebben sinds hun stichting steeds een zeer goede relatie onderhouden met de Lionsclub Sint-Truiden. Dankzij het mecenaat van de Lionsclub Sint-Truiden werden volgende projecten in de Leonarduskerk gerealiseerd:

De Vrienden van Zoutleeuw v.z.w

Op vraag van de Vrienden van Zoutleeuw besliste de Lionsclub Sint-Truiden de conservatie en restauratie van het olieverfschilderij op paneel de "Calvarie" te sponsoren. Mevrouw Danielle Depoortere (Atelier Amber te Tienen) heeft op 27 december 2010 het uiterst zorgvuldig en schitterend gerestaureerde schilderij afgeleverd. Het werd die dag in de Sint-Rochuskapel van onze Sint-Leonarduskerk opgehangen.

Het paneel (57,5 x 74,5 cm) wordt door het KIK gedateerd in het eerste kwart van de 17de eeuw.

 

 

De zwarte kartonnen plaatjes met uitleg over de kunstwerken hadden hun beste tijd gehad en waren aan vervanging toe. De Lionsclub van Sint-Truiden werd bereid gevonden dit project financieel te ondersteunen. Een redactiecomité van de Vrienden van Zoutleeuw heeft de bestaande teksten geactualiseerd volgens de laatste stand van het onderzoek. Er werd geopteerd voor onopvallende plaatjes in plexi met daartussen een stukje folie, waarop in duidelijk leesbare letters een eenvoudige tekst in het Nederlands werd aangebracht, gezien de kerk beschikt over een brochure in het Frans, het Engels en het Duits. Voor het geval dat iets in de tekst dient veranderd te worden, kan het systeem op een vrij eenvoudige manier gedemonteerd worden en een nieuwe bedrukte folie worden aangebracht.
Het geelkoperen wijwatervat werd in 1468 in Antwerpen aangekocht en was in 1990 dringend aan een schoonmaakbeurt en aan conservering toe. Ze werden in 1991 door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium te Brussel uitgevoerd. De Lionsclub Sint-Truiden financierde deze operatie.
De geelkoperen arend- of koorlezenaar werd in 1469 in Antwerpen aangekocht en was in 1990 eveneens dringend aan een schoonmaakbeurt en aan conservering toe. Ze werden in 1991 door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium te Brussel uitgevoerd. De Lionsclub Sint-Truiden financierde ook deze operatie.

Home Realisaties Sint-Leonarduskerk → Projecten dankzij mecenaat van de Lionsclub Sint-Truiden