Object 6

 

Gemeente:   Zoutleeuw[deelgemeente]
Instelling:   Kerk Sint-Leonardus
Type object:   phylacterium[reliek]
Titel:   van H. Leonardus
Vervaardiger:   onbekend (edelsmid)
Datum:   van 1701 tot 1800
Materiaal:   zilver
Techniek:   gedreven
Afmetingen:   hoogte 12.5 cm

Info KIK-IRPA - Brussel

Phylacterium, kleine reliekhouder met relikwie van Sint-Leonardus, die ter verering aan de gelovigen werd aangeboden.

In 1996 brachten parochianen van Kreuth een bezoek aan België en Zoutleeuw van vrijdag 24.5.96 tot dinsdag 28.05.96.  Z.E. Felix Vanmeerbergen, toenmalige pastoordeken van Zoutleeuw, schonk de relikwie aan de parochiekerk van Sankt Leonhard in Kreuth op Pinksterzondag 26 mei 1996, vermoedelijk tijdens de intronisatie van Leonardus, die toen nog apart (en niet tijdens de hoogmis) plaats vond. De bovenste foto is van het KIK en werd genomen in 1977, vóór de schenking aan Kreuth.

Door de niet aflatende inzet van de heer Ward Hendrickx, secretaris van de Vrienden van Zoutleeuw en conservator van de Leonarduskerk, en door de begripvolle samenwerking van Z.E. Norbert Kley en burgemeester Josef Bierschneider, beiden van Kreuth, werd de relikwie gedeeld en gerecupereerd.

In aanwezigheid van pastoor Kley werd  op donderdag 1 februari 2007 de relikwie in twee delen gesplitst door de afdeling pathologie van een kliniek in München. De splitsing van de relikwie verliep zeer moeizaam omdat ze extreem hard was. Alleen met een elektronische zaag kon ze gedeeld worden. De deskundigen in München stelden vast dat de relikwie geen deel van een menselijk bot is, maar dat het een stukje gebalsemde maag is van een persoon die minstens 1.000 jaar geleden geleefd heeft. In het maagdeeltje bevonden zich nog sporen van "Hirsebrei" (gierstepap) die nog niet verteerd waren. De persoon moet dus binnen de 6 uren voor zijn dood nog gierstepap gegeten hebben. Pastoor Kley getuigt dat men de balsemolie nog ruiken kon tijdens de deling van de relikwie. Pastoor Kley stelt dat het in de middeleeuwen ongebruikelijk was dat men de maag van personen balsemde. Vermoedelijk ging het in casus om een zeer belangrijk persoon: alleen bij koningen, heiligen of belangrijke personen werden de ingewanden gebalsemd. Eén deel van de relikwie werd terug in de originele relikwiehouder van Zoutleeuw geplaatst (zie tweede foto van boven naar beneden) en het tweede deel werd in een nieuwe relikwiehouder gesloten. De nieuwe relikwiehouder werd in het altaar van de kerk in Kreuth geplaatst.

Tijdens een plechtige eucharistieviering op zondagvoormiddag 22 juli 2007 in de parochiekerk van Kreuth overhandigden pastoor Kley en burgemeester Bierschneider de relikwie aan Z.E. Johny Van Rompuy, pastoor te Zoutleeuw (zie derde foto van boven naar beneden). Deze plechtige eucharistieviering werd voorgegaan voor priester Kley en geconcelebreerd door de Leeuwse priesters Johny Van Rompuy en André Pijpen in aanwezigheid van de parochianen van Kreuth en een delegatie van Zoutleeuw o.l.v. Ward Hendrickx (zie foto onderaan).

De deling en recuperatie van de relikwie is een mooi zinnebeeld voor de band tussen de beide parochies: Kreuth en Zoutleeuw zijn nu met de boeien van Leonardus aan elkaar gesmeed.

Sic est conservata ars Lewensis

 

Copyright © KIK-IRPA – Brussel: foto bovenaan

Copyright © - Guido Coningx: 3 onderste foto's

De Vrienden van Zoutleeuw v.z.w.

Home Vervreemde objecten Andere stukken vervreemd uit het Leeuws patrimonium Object 6