Boek 1 (Wettelijk depot D/2006/3731/1

Stenen vertellen verhalen

Gysens, Louis Ü

Louis Gysens (Zoutleeuw 1922-2005) heeft zich als leeuwenaar vele jaren ingezet voor de bescherming, conservering en restauratie van het historisch en artistiek patrimonium van Zoutleeuw. Zijn publicaties over de Sint-Leonarduskerk, het Historisch Stadhuis en de Grauwzusters getuigen van een diepgaande kennis van het Leeuwse erfgoed en zijn liefde ervoor.

De Sint-Leonarduskerk lag hem daarbij ongetwijfeld het nauwst aan het hart. Omdat de bouwgeschiedenis van de vroegere Collegiale nog braakliggend terrein was en mede om het 25-jarig bestaan van de Vrienden van Zoutleeuw door middel van een publicatie meer luister bij te zetten verscheen van zijn hand in 1993 de eerste editie van Stenen vertellen verhalen.

Zijn onderzoek is gebaseerd op de kerkrekeningen van de Sint-Leonarduskerk. Onder leiding van geniale middeleeuwse bouwmeesters als Mathijs "der stadtwerkman van Lovene" en vakkundige ambachtslui als Mathijs van Hakendevel krijgt het bedehuis door de bouw van de zijkapellen en de "nouwe camere" een duidelijke meerwaarde. Met wat verbeelding wordt de lezer een middeleeuwse getuige van de gonzende bouwwoede op de Leeuwse markt.

Omdat de eerste editie lang is uitverkocht en naar aanleiding van de officiŽle opening van de vernieuwde schatkamer en de Grauwzusterskapel in de Sint-Leonarduskerk verscheen in 2006 bij Ripova deze tweede editie, die hier en daar werd geactualiseerd en voorzien van 16 pagina's kleurenfoto's, die het werkje nog aantrekkelijker maken (124 bladzijden formaat 15,5 cm x 23,5 cm).

 De verkoopprijs Ä 10,00. U kunt het boek eveneens bestellen en laten verzenden per gewone post naar uw adres tegen Ä 12,50 (in BelgiŽ) via e-mail aan: guido.coningx@skynet.be - in dat geval  betaalt u het bedrag van Ä 12,50 op rekening van de vzw De Vrienden van Zoutleeuw BE70 4589 1697 4125  en wordt het boek per gewone post verzonden naar het adres in BelgiŽ dat u opgeeft in uw e-mail. Voor verzendingen buiten BelgiŽ vraagt u de verzendkosten aan via e-mail. . Zoals de auteur het gewenst heeft, investeren de Vrienden van Zoutleeuw de opbrengst integraal aan conservatie of restauratie in de Leonarduskerk.

Sic est conservata ars Lewensis

Home

1.  Wie zijn wij?

2.  Doel van de vereniging

3.  Realisaties

4.  Collectie

5.  Vervreemde objecten

6.  Lid worden

7.  Contact

8.  Links

 

 

 

 

 

 

Copyright © - Guido Coningx

De Vrienden van Zoutleeuw v.z.w.

Home Realisaties Te KoopBoeken → Boek 1