Boek 2 (Wettelijk depot: D-1993/1553/5)

Zoutleeuw Jan Mertens en de laatgotiek

Engelen, Cor

Cor Engelen ( 1943) studeerde Wijsbegeerte en Letteren en heeft een jarenlange ervaring als antiquair en verzamelaar van middeleeuwse kunst. Hij ontving voor zijn kunsthistorisch onderzoek in Frankrijk de onderscheiding "Chevalier de l'ordre des Arts et des Lettres."

Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de Vrienden van Zoutleeuw publiceerde de auteur in 1993 zijn essay tot inzicht en overzicht van de laatgotiek "Zoutleeuw Jan Mertens en de laatgotiek confrontatie met Jan Borreman".

Het boek telt 335 bladzijden (formaat 22,5 cm x 29 cm) en bevat tientallen fotografische reproducties van Stefan Kellens.

Dit essay is de vrucht van een grondige studie van het in de Leonarduskerk van Zoutleeuw nog voorhanden kunstpatrimonium en van het uitpluizen van de kerkrekeningen, die in het Rijksarchief bewaard bleven. De auteur stelt niet alleen datering of beoordeling van menig kunstwerk in vraag, maar komt ook tot de verrassende vaststelling dat Jan Mertens een belangrijk Antwerps kunstenaar was, bij wie niet minder dan negen beelden en een gebeeldhouwd Passieretabel voor de Sint-Leonarduskerk werden besteld.

Door verkoop van de gehele voorraad is het boek niet meer verkrijgbaar.

Sic est conservata ars Lewensis

Home

1.  Wie zijn wij?

2.  Doel van de vereniging

3.  Realisaties

4.  Collectie

5.  Vervreemde objecten

6.  Lid worden

7.  Contact

8.  Links

 

 

 

 

 

 

Copyright - Guido Coningx

De Vrienden van Zoutleeuw v.z.w.

Home Realisaties Te koopBoeken → Boek 2