Boek 7

De Grauwzuster te Zoutleeuw

Gysens, Louis

Louis Gysens (Zoutleeuw 1922-2005) heeft zich als leeuwenaar vele jaren ingezet voor de bescherming, conservering en restauratie van het historisch en artistiek patrimonium van Zoutleeuw. Zijn publicaties over de Sint-Leonarduskerk, het Historisch Stadhuis en de Grauwzusters getuigen van een diepgaande kennis van het Leeuwse erfgoed en zijn liefde ervoor.

Door de persoonlijke band van Louis en Simonne Gysens met meerdere Grauwzusters te Zoutleeuw, schrijft de auteur met veel liefde over de Grauwzusters. Dit standaardwerk bevat een historische schets vanaf de 14de eeuw tot 1990, de regel en de statuten van de Grauwzusters, hun stichtingen in de 20ste eeuw, een chronologische lijst vanaf 1661 van de geprofeste zusters, de moeder oversten, biechtvaders en pastoors en tenslotte een transcriptie van de belangrijkste archieven vanaf 1253 tot 1828.

Het boek werd gepubliceerd in 1990 en is verkrijgbaar bij de Vrienden van Zoutleeuw voor de prijs van 18,00 (255 bladzijden, tientallen foto's - formaat 15 cm x 21 cm). Zoals de auteur het gewenst heeft, investeren de Vrienden van Zoutleeuw de opbrengst integraal aan conservatie of restauratie in de Leonarduskerk.

Sic est conservata ars Lewensis

Home

1.  Wie zijn wij?

2.  Doel van de vereniging

3.  Realisaties

4.  Collectie

5.  Vervreemde objecten

6.  Lid worden

7.  Contact

8.  Links

 

 

 

 

 

 

Copyright - Guido Coningx

De Vrienden van Zoutleeuw v.z.w.

Home Realisaties Te KoopBoeken → Boek 7