Boek 3 (Wettelijk depot: D/2005/6647/1 - ISBN: 9080986313)

De Spaanse Citadel

De Vesting Zoutleeuw in de 17de en de 18de eeuw

Moria, Roger

De citadel is een voornaam herkenningspunt in een landschappelijk waardevol en een, op initiatief van de Vrienden van Zoutleeuw, beschermd gebied. Het is een unieke combinatie van natuur en cultuur, op een kruispunt van het "stadslandschap" Zoutleeuw en het "natuurlandschap" de Kleine Gete.

In 2005 was het precies 300 jaar geleden dat Marlborough de citadel op de Fransen heroverde. Om dit niet onopgemerkt te laten voorbijgaan, maar meer nog om dit waardevolle erfgoed onder de aandacht van alle geļnteresseerde te brengen, hebben de Vrienden van Zoutleeuw een aantal initiatieven genomen rond het thema "Spaanse citadel en de vesting Leeuw."

Toen de Vrienden van Zoutleeuw een historische bouwstudie wensten te maken van de citadel van Zoutleeuw, kwamen wij als vanzelfsprekend terecht bij onze ondervoorzitter Roger Moria: hij is al decennia lang gepassioneerd door vestingbouw, militaire architectuur en krijgsgeschiedenis van de 17de tot de 20ste eeuw. Hij is niet alleen een belezen specialist, maar hij heeft voornamelijk een onvergelijkbare terreinkennis opgedaan door zijn ontelbare plaatsbezoeken in heel Europa - van aan de poolcirkel in Noorwegen tot de eilanden in de Middellandse Zee. De auteur kent elke steen, elke glooiing en elke gracht in de site van de Leeuwse citadel en vesting.

In deze studie slaagt de auteur er wonderwel in een klaar en helder beeld op te roepen van de citadel, van de voortdurende aanpassingswerken en van de nog aanwezige elementen in het landschap. Deze studie is een ware teletijdmachine: het is alsof u zelf aanwezig bent bij de bouw van de Leeuwse citadel en vesting in de 17de en de 18de eeuw.

De studie bevat 15 kleurenreproducties van historische kaarten en plattegronden en telt 72 bladzijden (formaat 21 cm x 29,5 cm).

Het boek is volledig uitgeput en niet meer verkrijgbaar.

Sic est conservata ars Lewensis

Home

1.  Wie zijn wij?

2.  Doel van de vereniging

3.  Realisaties

4.  Collectie

5.  Vervreemde objecten

6.  Lid worden

7.  Contact

8.  Links

 

 

 

 

 

 

Copyright © - Guido Coningx

De Vrienden van Zoutleeuw v.z.w.

Home Realisaties Te koopBoeken → Boek 3 |  Home Realisaties Citadel → Historische studie